MENTAL ARİTMETİK EĞİTİMİ

MENTAL ARİTMETİK EĞİTİMİ

Bu eğitim programı ile öğrencilerimizde gelişmiş 4 işlem becerisi, zeka gelişimini artırmak, aktif hale gelişmiş (sağ ve sol lob) beyin, dikkat ve konsantrasyonun güçlenmesi, güçlü ve kalıcı bellek, görsel belleğin, fotoğrafik zekanın gelişmesi, hızlı refleks, verimli dinleme, farkındalığın artması, soyuttan somuta dönüştürme, hayata ve matematiğe karşı özgüven sonuçlarını elde etmeyi hedefliyoruz.

Mental Aritmetik eğitimini almak için çocukların sayıları okuması ve yazması yeterli olmaktadır. Mental aritmetik eğitimi hafıza gelişim programı olup, kesinlikle matematik eğitimi değildir. Çocuklar kazanacakları özgüven ile matematiğe karşı önyargılarını yenebileceklerdir.

 

Abaküs Nedir?

Abaküs, çerçeve içinde çubuklara dizilmiş boncuklardan oluşan bir alettir. Bu alet, bir çerçeve içindeki sıralı çubuklara beşerli takım olarak geçirilmiş boncuklardan oluşur. Belli bir sistematik ile sayıları temsil eden bu boncuklar bulundukları çubuklarda aşağı yukarı kaydırılarak her türlü aritmetik işlem çok kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Abaküs, mental aritmetik zihinsel gelişim programının temel aracıdır.

 

Çocuklara öncelikle sayısal işlemleri yaparken abaküs kullanımı öğretiliyor. Daha sonra abaküs kullanmadan çocuklar işlemleri kolaylıkla ve çok hızlı bir şekilde zihinden yapabilir hale geliyorlar. Bu işlemleri yaparken, çocuklar parmaklarını kullanıyorlar ve sonuca çok hızlı ulaşıyorlar çünkü bu işlemleri yaparken beyinlerine yerleşmiş abaküs imajından yardım alıyorlar. Çocuklar hesap makinesi kullanan bir kişiden dahi daha hızlı hesap yapabiliyorlar çünkü onlar beyinlerindeki sanal makinelerini kullanıyorlar.

 

Abaküs sistemindeki kazanç çocuklara sağlanan, zeka ve bellek gelişimi, dikkat, odaklanma ve öz güvenin güçlenmesi gibi unsurlarla genel olarak yükselmiş bir zihinsel kapasitedir. Bu sistemle her insanın içinde bulunan potansiyel güç ortaya çıkarılıyor. Çocuklar sağ ve sol loblarını dengeli bir şekilde kullanmayı öğreniyorlar ve bu da çocuklara hayat boyunca farklı konularda başarı getiriyor.

 

“Bu çocuklar dahidir. Benim çocuğum bu kadar akıllı değil.” gibi ön yargılarla çocuklarınıza haksızlık etmeyin çünkü insan beyni milyarlarca nöronla doğar ve bu nöronlar kullanıldıkça ve diğer nöronlarla etkileşim haline geçtikçe canlı kalır. Bunu yapabilmek için de beyni sürekli yeni bilgilerle geliştirmek gerekir. Bu nedenle artık ülkemizde de okul öncesi eğitim çok önem kazanmıştır. Çocukların 0-6 yaş dönemi asla kaçırılmaması gereken bir dönemdir. Sizin çocuğunuzda üstün zekalı bir çocuk olabilir. Bunun için sadece çocuğa beynini çalıştıracak, yeni şeyler öğrenebileceği zemin hazırlamak gerekiyor. İşte bu nedenle abaküs sistemi ile çocuğunuzun mental aritmetik zekası çok güçlenecek ve çocuğunuzun nöronlarını canlı tutacak bir fırsatınız olacak.

 

Çocuğunuzun Matematik dersi iyiyse bu sistemle daha karmaşık yapıları çözebilir hale gelecek, Matematik dersi iyi değilse, bu sistemle dersinde daha başarılı olacaktır çünkü mental aritmatik sayesinde çocuğunuz dört işlemi daha hızlı yapabilir hale gelecek.

 

Bu sistemin faydalarına bir göz atalım;

 

1. Hızlı ve doğru hesaplama ve mantıksal bağlar kurma becerilerini geliştirir,

2. Daha güçlü bir bellek inşa eder,

3. Daha uzun süreli dikkati sağlar,

4. Görselleştirme, fotoğrafik hafıza becerilerini geliştirir,

5. Daha yüksek öğrenme kapasitesi ve özgüven sağlar,

6. Kavrama hızını ve gücünü arttırır,

7. Gözlem ve öngörü yeteneğini geliştirir,

8. İşitme ve doğru sonuç çıkarma becerilerini güçlendirir,

9. Öğrenmeyi eğlenceli hale getirir,

10. Çocuğunuzun nöronlarını canlı tutar ve daha da geliştirir,

11. Sağ ve sol lobu dengeli kullanabildiği için, çocuğun yaratıcılığı, bellek gücü, dinleme ve anlama becerisi, konuya odaklanması, dikkatini yoğunlaştırması en üst düzeye çıkar.

 

Sonuç olarak abaküsü öğrenmek her çocuk için tüm beyin gelişimi açısından yaşamsal önemdedir. Abaküsü kullanmak, insan anatomisinin görme, işitme ve parmak teması ve hareketleri gibi beyin hücrelerini harekete geçiren ana sinir kanallarının koordinasyonunu gerektirmektedir. Bu eğitim sürecinde zihin fiziksel temas, mantıki açıklama ve görselleme olmak üzere üç temel gelişme evresinden geçer, ve süreç doğrudan doğruya bir beyin gelişimi sürecidir.

 

14 Ağustos 2017

İlgili Terimler :